1. MIÉRT VAN SZÜKSÉG ÚJRAHASZNOSÍTÁSRA?

Az emberiség által eddig termelt szemét mértéke hatalmas, és folyamatosan növekedik, ez pedig veszélyezteti a környezetünk élővilágát, a talaj- és vízminőséget, valamint a klímaváltozáshoz is nagy mértékben hozzájárul. Mit tehetsz te az ügyért? Gyűjtsd szelektíven a szemetet, és ami még fontosabb, próbálj meg újrahasznosított anyagból készült terméket választani.

újrahasznosított termékek

2. MIT LEHET ÚJRAHASZNOSÍTANI?

A műanyagok okozzák a legnagyobb problémát, mivel csak néhány fajtájuk újrahasznosítható. A 6 legnépszerűbb műanyagtípus közül a polietilén tereftalát (PETE vagy PET), a polipropilén (PP), valamint a nagy sűrűségű (HDPE) és a kis sűrűségű (LDPE) polietilén az, amit újrahasználhatunk. Ezeket a rövidítéseket megtalálod a késztermék csomagolásán, így már a termék megvásárlásakor felelősségteljes döntést tudsz hozni, hogy olyan terméket tettél a kosaradba, ami tényleg újrahasznosítható.

környezetszennyezés nélkül az irodában

3. MI IS AZ ANYAGÁBAN TÖRTÉNŐ ÚJRAHASZNOSÍTÁS?

Az anyagában történő újrahasznosítás az a folyamat, amely során a hulladékanyagot újra feldolgozzák, hogy a keletkezett alapanyagból új terméket gyártsanak. Ehhez elengedhetetlen a hulladékok szelektív gyűjtése. Az így gyűjtött hulladékok nem mindegyikét lehet újrahasznosítani. Például a műanyag és a papír újrahasznosítása során minden egyes újrahasznosítás alkalmával romlik a minőség. A műanyag 2–3 alkalom után, míg a papír 5–7 alkalom után már nem hasznosítható újra. Ha figyelsz arra, hogy az irodában újrahasznosított papírből készült termékeket használjanak a kollégák, már nagy lépést teszel a környezetszennyezés ellen!

környezetszennyezés nélkül az irodában ökotermékek használátával

4. MI AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS CÉLJA?

A cél az (amellett, hogy amennyire lehet, előzzük meg a hulladék keletkezését), hogy a keletkező hulladékot máshol erőforrásként tudjuk hasznosítani. Így a legkevesebbet kelljen felhasználni a természetes erőforrásokból az új termékek előállításához. Ezzel csökkenthetjük többek között a fakivágásokat, illetve az autógyártáshoz szükséges acélgyártási célra kibányászott vasérc mennyiségét.

Ilyen jó példa a búzaszalma. Biológiai úton lebomló, 100%-ban környezetbarát termékek készülnek a búzaszalma rostból, amely egy teljesen új és innovatív megújuló forrása a környezetbarát termékek gyártásának.

Kínálatunkban megtalálható többek közt: bankkártya méretű és alakú pendrive búzaszalma és PP házzal, vezetéknélküli töltő, pendrive vagy a Bluetooth hangszóró is.

búzaszalmából készült hangszoró

5. GYŰJTSÜNK SZELEKTÍVEN!

Szerencsére egyre többen mondanak búcsút az egykukás szemetes rendszernek, és egyre több munkahelyen figyelnek oda a szelektív hulladékgyűjtésre. Az irodai munka mellett a legfontosabb a papír szelektíven gyűjtése.

De mi is kerülhet bele? Újságok, könyvek, irodai papírhulladékok, füzetek, összehajtott vagy összevágott kartondobozok, szórólapok, reklámkiadványok. 2022. január elsejétől a tejes-, gyümölcsleves- és egyéb italos papírdobozokat már a műanyag és fémgyűjtő tartályokba kell gyűjteni! A kékfedelű tartályokban csakis kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! Ne dobd bele az automatából kapott kávéspoharat se! Ugyanis kívül papír, de belül hőálló műanyag bevonat van rajta.

A másik gyakran előforduló hulladék a műanyag. Ebbe a gyűjtőbe dobjad az összes újrahasznosítható műanyagot (leggyakoribb a PEP és a PET) lecsavart kupakokat, tejfölös dobozokat, joghurtos poharakat, alufóliát, buborékfóliát, genotherm tasakokat, műanyag szatyrokat, konzervdobozokat, alumínium dobozokat. Fontos, hogy a műanyag flakonokat, poharakat öblítsd el kidobás előtt!

Már ezzel az apró lépéssel is nagyban hozzá tudsz járulni bolygónk megmentéséhez és egy zöldebb és fenntarthatóbb élet megvalósításához.

szelektív hulladékkgyűjtés

6. CSÖKKENTSD A HAZAVITT SZEMÉT MENNYISÉGÉT !

A fölösleges szeméttermelés elkerülése érdekében igyekezz újrahasznosítható alapanyagból készült termékeket vásárolni, amikor csak lehet, kerüld a csomagolások, valamint a műanyag zacskók használatát, illetve eleve újrahasznosított termékeket vásárolj. Már sok gyártó cég áll ki az újrahasznosítás mellett, így az ő termékkínálatukban elérhetők olyan ruhadarabok, amelyeket újrahasznosított műanyagok felhasználásával készítettek el.

Az etikus szövetek organikus módon, többek között rovarirtó szerek használata nélkül termesztett anyagokból, vagy régi, esetleg felhasználatlan ruhaszövetek újrahasznosításából kerülnek előállításra. Ilyen lehet az organikus pamut, a kender vagy az újrahasznosított szövet. Az Oppala Promotion kínálatában több organikus pamutból készült munkaruha, sportruha, kenderből készült kiegészítő is megtalálható.

vásárolj tudatosan

7. VÁSÁROLJ TUDATOSAN!

Ahhoz, hogy csökkentsd a szemét mennyiségét, tudatosan kell vásárolnod: az újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagok mellett vedd figyelembe a szükséges mennyiségeket is, ne vásárolj többet csak azért, mert akciós! Cseréld le az eldobható termékeket többször felhasználhatóakra.

Például a kulacsod, az ételtárolód, a sminklemosód, a reggeli kávés bögréd Ez egy kis lépés az egyén részéről, de nagy lépés lehet világunkra nézve.

újrahasznosított termékek

Az Oppala Promotion elkötelezett híve az újrahasznosításnak, így nagyon sok terméket találsz honlapunkon.

Hisszük, hogy ebben a megoldásban van a legnagyobb potenciál, és így a természetre és főleg a vízi élővilágra nézve rendkívül káros hulladék termelődését nagy mértékben csökkenteni tudjuk.

Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy termékpalettánkban minél több ilyen termék megtalálható legyen, de a honlapon csupán választékunk egy része található, így ha nem látsz olyan terméket, amilyet szeretnél, keress minket az info@oppala.hu címen, vagy kérj ajánlatot!

Biztosan megtaláljuk számodra legjobb megoldást.